Sofrologie IN GROEP

 

Wat is sofrologie?

Als we de etymologische afkomst bekijken betekent het letterlijk “de studie van het bewustzijn in harmonie”  [ (sos) = harmonie + (fren) bewustzijn + (logos) studie.]

Sofrologie is een erkende & ervaringsgerichte/belevingsmethode die lichaam en geest terug in balans brengt d.m.v. dynamische relaxatie oefeningen. Het verhoogt je bewustzijn van lichaam, geest, belevingen, emoties en gedachtenpatronen. Hierdoor krijg je terug meer controle over je lichaam, je leven en welzijn. Deze methode werd al in 1960 ontwikkelt door Alfonso Caycedo, neuropsychiater, introduceerde deze methode in 1960.

Het is een samensmelting van Westerse psychologie en Oosterse filosofie (Boeddhisme, Japanse Zen, yoga).

Hoe werkt sofrologie?

Tijdens de sessies worden er zachte en dynamische relaxatie-, ademhalings- en activeringstechnieken gebruikt. Maar ook positieve visualisatie oefeningen, rust en integratiemomenten. De oefeningen kunnen statisch, in beweging, zittend of staand uitgevoerd worden. Ze zijn dus vrij eenvoudig en aanpasbaar aan je fysieke capaciteiten.

Wat is het doel of effect van de training?

Het doel dat we nastreven is dat je je op aangename wijze bewuster wordt van je lichaam, je geest, je gedachten, je emoties, je grenzen & persoonlijkheid. Doordat je je meer bewust wordt, leer je ook sneller in te grijpen bij stresssituaties en dus verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid. Je bent in staat om zelfstandig spanning te verwijderen uit je lichaam en geest en om sneller terug in balans te komen.

We gebruiken ook oefeningen om je bewuster te maken van je persoonlijke capaciteiten, je waarden en doelen. Je leert ze te integreren in je dagelijks leven, waardoor je meer sereniteit & harmonie ervaart bij het nemen van lastige beslissingen, in je relaties, je werk en zo meer.

 

Algemeen jaartraject:  Doorlopend op woensdagavond van 20-22u

We beginnen bij het begin en werken eerst rond lichaamsbewustzijn. Terug connectie maken met je fysieke lichaam, van de positieve sensaties, je kracht, je evenwicht. Wanneer je hier terug voeling mee krijgt gaan we over naar het bewuster worden van je gedachtenpatronen. Stimuleren we een positieve kijk op het leven en maken we constructieve plannen voor de toekomst. Vervolgens zorgen we dat de harmonie tussen lichaam en geest opnieuw hersteld wordt, zodat we als het ware terug ‘heel’ worden. Dit traject is sofrologie – ten voeten uit – met een afwisseling van dynamische relaxatie-, ademhalings-, bewegings- en visualisatie oefeningen.

Themagerichte trajecten op aanvraag:

      • Sofro Resilience (weerbaarheid en stress preventie)
        We versterken in deze reeks onze weerbaarheid, werken preventief stress verlagend en genieten van de weldaad van de ontspannende oefeningen. We focussen op onze kracht en kwaliteiten. We ontdekken onze energievreters en gevers en verankeren zelfzorg in ons dagelijks leven. Met onze oefeningen verwijderen we negatieve spanning uit ons lichaam genieten we van de weldaad van ontspanning en versterkende & positieve visualisaties.
      • Sofro Self-Confidence (zelfvertrouwen en zelfbeeld)
        We leren uit welke bouwstenen “Zelfvertrouwen” opgebouwd is. Hoe onze gedachten stromen hier een negatieve impact op hebben. We werken actief aan het omvormen & het verstevigen ons zelfbeeld, we(h)erkennen onze kracht en kwaliteiten. We hervinden het geloof in onszelf en verankeren dit in lichaam en geest adhv relaxatie & futurisatie oefeningen . Kortom, nadien sta je weer steviger in je schoenen!
      • Sofro Sensitive (hoog gevoelig en grenzen)
        We verkennen ons lichaam met bewustzijnsoefeningen en merken onze prikkelgevoeligheid op. We leren onze fysieke en emotionele grenzen te bewaken, we bakenen ook letterlijk onze lichamelijke barrières af adhv heilzame sofrologie oefeningen. Ook de adem wordt actief ingezet om ons opnieuw tot rust te brengen. We leren om meer controle te krijgen over ons lichaam en geest zodat we niet te snel uit het lood geslagen worden door onze prikkelgevoeligheid.
      • Sofro Sleep (balans en nachtrust)
        We concentreren ons op rust in al zijn vormen, in ons lichaam, onze geest. We gaan op zoek naar hulpbronnen en worden ons bewuster van onze slaapverstoorders. We gebruiken onze ademhaling als rustbrenger, zetten bewustzijnsverruimende sofro oefeningen in die ons meer inzicht geven omtrent onze slaap hygiëne. We oefenen truckjes die je helpen bij het hervinden van een gezond slaapritme.
      • Sofro Recovery (herstel na ziekte)
        Focus ligt op het aanvaardingsproces, opnieuw positief contact maken met het lichaam, voelen en ervaren van onze innerlijke kracht, herstel van vertrouwen in eigen lichaam, het omarmen van je nieuwe ik. We leren hoe de natuur ons hierbij kan helpen. We ontdekken hoe dynamische relaxatie oefeningen weldadige gevoelens kunnen opwekken en het vertrouwen kan herstellen. Voel en ervaar een start van een nieuwe episode, van een gezonde geest in een gezond lichaam.
      • Sofro Compassion (zelfcompassie en zelfliefde)
        Compassie- en liefdevol naar jezelf kijken is geen overbodige luxe. We gooien alle strengheid en hardheid aan de kant en zetten volop in op zachtheid en aandacht voor jezelf, zowel fysiek, mentaal, emotioneel, als spiritueel. We gebruiken allerhande technieken om de liefde in je hart te verankeren. We verdrijven alle negatieve energie uit het lichaam en ademen zelfcompassie en zachtheid in. We genieten van weldadige relaxatie oefeningen en installeren een nieuwe, liefdevolle mindset.
      • Sofro Youngsters (Jongerentraject)
        Als student kan de werkdruk, veranderende contexten, grotere verantwoordelijkheid & externe verwachtingen zwaar op je wegen. Wij gaan ons hiertegen wapenen en (her)ontdekken onze innerlijke kracht. We verstevigen je zelfvertrouwen en installeren rust en kalmte zodat je ook krachtig blijft in woelige tijden.

Algemeen jaartraject: Doorlopend het hele jaar rond (behalve schoolvakanties) 

Timing: elke woensdagavond 20u-22u

Prijs: 20€ per beurt of 180.00€ voor een 10 beurenkaart

Meer info?
Isabelle Van de Vijver
0474 47 47 18
Isabelle@huiswelzijn.be

× Hoe kan ik je helpen?